Višňovo-čokoládové cupcakes

Spousta z Vás používá džem jen na palačinky a pečivo, ale je i výborný do dnes tak oblíbených cupcaků. Navíc můžete libovolně kombinovat chutě těsta, krému a marmelády. 
Pekli jsme višňovo-čokoládové s mascarpone. Marmeláda dodá těstu vláčnost a výbornou chuť. 

P1360753

Těsto:

  • 60 g másla
  • 130 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 130 polohrubé mouky
  • lžička jedlé sody
  • 3 lžíce kakaa
  • 130 ml kefíru
  • hrst nasekané čokolády
 
Náplň:
 
Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr podle chuti
  • pár kapek citrónové šťávy
  • kompotované višně na ozdobu
 
Máslo pokojové teploty prošleháme s cukrem, přidáme vejce a dál šleháme. Potom přidáme prosátou mouku smíchanou s jedlou sodou a kakaem a za stálého šlehání postupně přidáváme kefír. Přidáme nasekanou čokoládu a zamícháme. Formy cupcakes vyložíme papírovými košíčky a do každého dáme lžíci těsta. Na těsto dáme vrchovatou lžičku džemu a navrch další lžíci těsta tak, aby byly košíčky naplněny do 3/4. Dáme péct do předem předehřáté trouby na 180°C asi na 20 minut. Upečené cupcakes necháme vychladnout.
Šlehačku vyšleháme, můžeme přidat i ztužovač pak postupně ručně přimícháme mascarpone, moučkový cukr a citrónovou šťávu.
Studené cupcakes potřeme višňovým džemem. Pomocí cukrářského sáčku nazdobíme krémem, kompotovanou višní a můžeme lehce posypat strouhanou čokoládou.
Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad.